İçeriğe geç

İlaç bağımlılığının artış sebebleri

Mart 26, 2010

Psikiyatrik hastalıklarda ilaç bağımlılığının ne olduğu, nasıl ortaya çıktığı, gerginlik ve stres anlarında kaçınma davranışı olarak ilaca sığınmanın neden gerçekleştiği bu akşam ÜLKE TV’de konuşulacak.

Ruh sağlığı hastalıklarında hangi tip ilaçlar kullanılır? Bu ilaçlara karşı bazı dirençlerle karşılaşılırken ilacın kötüye kullanımı nasıl olmaktadır? Farmakolojik iyileşme sağlamak ve mevcut şikayetlerin giderilmesinde etkisi olan ilaçlar hangi süreçte bağımlılık noktasına gelmektedir? Beyin hastalıkları olarak bilinen psikiyatrik hastalıkların beyindeki etki mekanizması ilacın kötüye kullanılması halinde nasıl etkilenmektedir? Psikiyatrik ilaçların kullanımında bağılılığın oluşmaması için dikkat edilecek önemli hususlar nelerdir gibi soruların cevapları bu akşam İyi Bak Kendine programında irdelenecek.

İlaç bağımlılığında doktor kontrolünden kaçış yaşanır mı? İlaçlarda doz aşımı nasıl olmaktadır? Hekimin ilacı azaltmasına rağmen hastanın ilaç almaya devam etmesinin sebepleri nelerdir? İlaç konusunda yaşanan yoksunluklar nasıl ortaya çıkar? Sakinleşmek amacıyla alınan ilaçlar hangi süreçle bağımlılık noktasına ulaşır? İlaç bağımlılığında kültürel ve ailevi etkilerin yeri nedir gibi konuları bu akşam etraflıca ele alacak olan İyi Bak Kendine programının konuğu NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi’nden Psikiyatrisi Uzmanı Dr.Aylin Aksoy Çoban veMemory Center Nöropsikiyatri Merkezi’nden Uzman Psikolog Zehra Erol olacak.

Hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların kötüye kullanımı nasıl ortaya çıkar, ve nasıl engellenir? İlaç bağımlılığının madde bağımlılığından ne gibi farkları vardır? Bağımlılık davranışında yatkın kişilikler söz konusu mudur? Tedavisinde neler yapılmaktadır? Terapinin burada etkisi nedir gibi konuların ele alınacağı programda canlı bağlantılar ile seyirci soruları alınacak, ‘iyibakkendine@ulketv.com.tr’ adresine gelen e posta soruları da stüdyo konuğu uzmanlar tarafından cevaplandırılacak. 0216 633 06 96 nolu danışma hattını arayıp isim ve sorusunu bırakanlara da cevap verilecek.

Programın PSİKOGÜNDEM bölümünde tanınmış Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan; Hollanda Leiden Üniversitesi Medikal Merkezi ‘nin yapmış olduğu metaanalizin sonuçlarını yorumlayacak. Araştırma obezite ve depresyonun yakından bağlantılı olduğunu ve birindeki artışın bir diğeri için de riski artırdığını kanıtladı. Obez kişilerde depresyon gelişimi riski %55, depresyondaki kişilerde zaman içinde obezite gelişmesi riski %58 arttırdığı sonucuna ulaşan araştırma sonuçlarını İyi Bak Kendine programına değerlendirecek.

Uğur Canbolat’ın hazırlayıp sunduğu Ayhan Pala’nın yönetmenliğini yaptığı kendine iyi bakmak isteyenlerin, modern insanın sorunlarına dair yeni arayışlar bulan yeni çözümler üreten ekranların ‘Koruyucu Ruh Sağlığı’ programı İyi Bak Kendine bu akşam saat 23.30’dan sonra ÜLKE TV’de.. ÜLKE TV TÜRKSAT 2 A uydusu, KABLO TV, DIGITURK 38. ve D-SMART 94. kanaldan izlenmektedir.

From → Medya

Yorum Yapın

Yorum bırakın